3. Een goed leven voor cliënten
3.3 Samen zorgen voor een goed leven
Samen zorgen we voor een goed leven voor cliënten. Maar wat is een goed leven? Dat bespreken we met cliënten en hun verwanten: wat vinden zij belangrijk. Bijna altijd komen terug: gezien worden, eigen regie, sociale contacten en ontwikkelmogelijkheden. En natuurlijk prettig wonen, een zinvolle daginvulling en voldoende ontspanning.
Trots op je werk bij leerbedrijf het Hart
Wat vind je leuk? Wat kun je? En wat wil je leren? Deze vragen stellen we aan iedereen die bij ons op zoek is naar een fijne daginvulling. Dat vinden we belangrijk. Want leuk werk is goed voor het zelfvertrouwen en draagt bij aan een goed leven. Restaurant 'Het Hart' op het woonzorgpark De Hartenberg in Wekerom is zo’n leerbedrijf waar cliënten zich stap voor stap kunnen ontwikkelen. Zo is het een gastvrije plek voor iedereen.
Lees meer over leren, werken en dagbesteding bij 's Heeren Loo.
Modern en prettig wonen in een monument
Wat doe je met vier 100 jaar oude gebouwen aan de Laan van Groot Schuylenburg in Apeldoorn die de monumentenstatus hebben? Daar maak je moderne cliëntwoningen van met de charme van een oud gebouw.
Projectleider vastgoed Erik Kamphuis vertelt: “De voormalige groepswoning, de directeursvilla en 2 industriële panden stonden al jaren leeg, omdat ze vrij dicht bij een drukke weg staan en geluidsnormen werden overschreden. We moesten flink verbouwen, want de panden hadden trappetjes en een indeling die niet geschikt was voor cliëntwoningen met 8 studio’s en een gezamenlijk woonkamer. Samen met de projectontwikkelaar hebben we daar oplossingen voor gevonden. Zo is er een lift geïnstalleerd en hebben we verduurzaamd. De buitenkant mocht niet veranderen. Dus zit de 6 cm dikke isolatie aan de binnenkant en plaatsten we voorzetramen. Dat dempt meteen het geluid van de straat.”
Eigen studio
Persoonlijk begeleider Wendy van Dijk was betrokken bij de plannen. “Wij komen uit de praktijk, dus weten wat handig is en wat niet”, legt Wendy uit. “Zo is de keuken nu ingericht met een kookeiland, zodat we goed zicht hebben op de cliënten.”
Alle studio’s zijn verschillend. Cliënten die veel op hun kamer zijn, kregen een grotere studio. Zo ook Dylano (19 jaar). Hij zit graag op zijn kamer: “Ik zit er lekker te gamen, muziek te luisteren en films te kijken. Later wil ik begeleid zelfstandig wonen, dus ik doe nu zelf mijn was en heb al veel vrijheid. Ik ben ook blij, dat ik nu een eigen badkamer heb. Voor de drinkmomenten en maaltijden ga ik naar de gezamenlijke woonkamer; lekker kletsen of een spelletje doen.” Trots is hij op zijn hoogslaper, die hij samen met zijn vader heeft gebouwd.
Fijne plek
“Het oude trappenhuis, de glas in lood ramen en de hal zijn prachtig”, vervolgt Wendy. “Er zijn ook wat nadelen. Door de houten vloeren is het vrij gehorig en dat de ramen niet open kunnen is jammer. Want met pubers en adolescenten is luchten soms echt nodig. Het ventilatiesysteem is dan niet voldoende. Samen met vastgoed werken we aan wat kinderziektes. Verder is het een fijne, lichte plek om te wonen en te werken met volop rust en ruimte. We zijn er echt op vooruit gegaan.”
Lees meer over wonen bij 's Heeren Loo.
Vastgoed in cijfers
Prettig wonen en werken is belangrijk, daarom investeert ’s Heeren Loo daar veel in. Zo is in 2023 € 57 miljoen geïnvesteerd in zowel nieuwbouw als renovatie. Voor cliënten kwamen 207 woonplekken (slaapkamer, studio of appartement) beschikbaar, waarvan:
- 119 nieuwbouw
- 88 renovatie.
Ook is er geïnvesteerd in locaties voor dagbesteding en behandeling.
Samen sterk voor een betekenisvol netwerk!
Een betekenisvol netwerk is van groot belang voor een goed leven van cliënten. Daarom bewegen we steeds meer naar een situatie waarbij familie, vrijwilligers en kennissen vanaf dag één van harte welkom zijn om de cliënt te bezoeken of om samen iets te ondernemen. Hiervoor is een goede samenwerking nodig tussen cliënten, mensen die voor hen belangrijk zijn en zorgprofessionals. Vandaar dat we elkaar steeds meer opzoeken in deze samenwerking. We willen toewerken naar een situatie waarbij we met alle betrokkenen en de zorgprofessionals als één team samenwerken rondom de cliënt.
Ieder teamlid draagt vanuit zijn eigen talenten bij aan een goed leven voor de cliënt. We streven naar een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waardoor we elkaar opzoeken, met elkaar in gesprek gaan en samen met de cliënt bepalen wat de beste ondersteuning is.
Lees meer over samenwerken in het netwerk
Vrijwilligers maken het leven mooier
Vrijwilligers hebben een belangrijke rol in het netwerk van onze cliënten. Vaak doen zij iets extra's. Eén keer per week samen fietsen, af en toe een klusje doen of gewoon er even voor iemand zijn. Altijd vanuit hun hart. Soms is een vrijwilliger de enige die een cliënt ziet buiten onze medewerkers en zorgverleners. Juist daarom zijn ze zo belangrijk.
Vrijwilliger Richard: “We hebben er beide iets aan”
Richard is de vrijwilliger van Hung. Eens per maand gaan zij samen op stap. “We doen van alles, waarbij ik het belangrijk vind dat hij ook anderen ontmoet en we niet in zijn kamer gaan zitten gamen. Natuurlijk bepalen we samen wat we doen. Daarbij moeten we er ook rekening mee houden dat Hung snel moe is. Zo miste hij bij een lange film een half uur omdat hij lag te slapen. Ik zakte trouwens ook even weg. Daar maakten we na afloop grapjes over.
Mee naar huis
Het liefst komt hij bij mij thuis in ons gezin. Het gaat ook leuk tussen hem en de kinderen. Zo wilde hij graag ‘Holland zingt Hazes’ zien op Videoland. We zongen samen een beetje mee, terwijl hij in zijn rolstoel tussen ons 4-en in zat. Dat vond hij prachtig!
We doen ook andere dingen, zoals een wandelingetje maken en een loempia kopen. Ik neem hem wel eens mee naar de voetbal van de kinderen. Na het scoren zei ik tegen hem: ‘kom we gaan juichen’. Vervolgens ging hij spontaan ‘Nederland oh Nederland’ te zingen. Iedereen had er lol om.
Ik heb geleerd dat het gaat zoals het gaat. Dat is mooi, want terwijl ik structuur bied, leert Hung mij onthaasten en rustig de tijd te nemen. We hebben er dus beiden iets aan.”
Lees meer over vrijwilligerswerk bij ’s Heeren Loo.
Eenvoudig virtueel erop uit met The Cube
Blij zijn de cliënten van woonzorgpark Groot Schuylenburg in Apeldoorn met de 360 graden beleving van The Cube. Zo kunnen ze er ondanks hun beperkingen toch even op uit: van racen over het Circuit van Zandvoort, rondlopen in de Apenheul of Dierenpark Amersfoort, op bezoek in het Spoorwegmuseum tot je onderwater wanen of een achtbaan.
The Cube is een cabine van 2 bij 2 meter waarin speciaal ontwikkelde animatiefilms worden vertoond. Cliënten met of zonder rolstoel kunnen plaatsnemen samen met hun begeleider. Een VR-bil is niet nodig. Doordat de cabine helemaal afgesloten kan worden, waan je je in een totaal andere wereld. Vooraf is aan cliënten gevraagd waar zij graag ‘naartoe zouden willen’. Cliënt Brent (12 jaar) houdt van snelheid en mocht als eerste The Cube uitproberen “op” het circuit van Zandvoort.
Johan Elbers en Jan Jakob Leidekker van ’s Heeren Loo en filmmaker en animator Silvester Zwanenveld van Silly Productions realiseerden The Cube. Hij is ontwikkeld dankzij de financiële steun van 24 bedrijven. In 2024 komt er ook een Cube op de woonzorgparken Noorderhaven (Julianadorp) en de Hartenberg (Wekerom).
Samen plezier op het Kabouterpad
Samen plezier maken tussen de kabouters, dat kan sinds oktober op het 900 m lange Kabouterpad op woonzorgpark De Hartenberg in Wekerom. Het pad is rolstoeltoegankelijk, dus iedereen kan meedoen. Dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Ede konden we het pad realiseren.
Kabouter Guus heeft een beperking
Cliënten werkten mee aan het pad. Tijdens hun dagbesteding beschilderden zij kabouterpalen en maakten zij huisjes en attributen. Onderweg vertellen borden het verhaal van Guusje, een kabouter met een beperking. Zo leren de bezoekers op speelse wijze begrijpen hoe het is om te leven met een beperking en dat iedereen anders is. Het prachtige slingerende pad wordt nog leuker met een knapzak met opdrachten en attributen. De knapzak is beschikbaar voor een kleine vergoeding bij het Theehuis.
Het idee voor dit inclusieve Kabouterpad is ontstaan vanuit de wens om mensen met en zonder beperking op een laagdrempelige manier dichter bij elkaar te brengen.
Lees meer over doneren.
Medezeggenschap cliënten
Cliënten en hun verwanten oefenen invloed uit op onze organisatie. Dit begint op locatie bij beslissingen die meerdere cliënten aangaan. Hun mening is belangrijk en doet ertoe. Cliënten en hun verwanten geven ook hun mening en advies in centrale en regionale cliëntenraden over uiteenlopende thema’s. Dit zijn enkele belangrijke aandachtspunten van het afgelopen jaar:
Versterken netwerk cliënt
Het versterken van het netwerk van cliënten is een belangrijk strategisch thema binnen ’s Heeren Loo. Ook de centrale cliëntenraad hecht veel waarde aan het netwerk van een cliënt en heeft dit als belangrijk onderwerp meegegeven aan de centrale verwantendeelraad.
Raamwerk sociaal plan cliënten bij ingrijpende verbouwing, nieuwbouw of verhuizing
Verhuizingen zijn ingrijpende gebeurtenissen in het leven van cliënten en verwanten. ’s Heeren Loo wil deze gebeurtenis zo aangenaam mogelijk maken. De centrale cliëntenraad heeft ingestemd met dit beleid (raamwerk) waar de rechten en plichten van zowel cliënten als van ’s Heeren Loo staan.
Themamiddag centrale cliëntenraad
Onder begeleiding van de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking (de LFB) zijn beide deelraden van de centrale cliëntenraad met elkaar in gesprek gegaan over het thema: 'Met ons en niet over ons!' Ideeën en voorbeelden zijn uitgewisseld over wat er nodig is om dat praten mét voor elkaar te krijgen.
Bekijk het jaarverslag 2023.