4. Mooi werk voor medewerkers
Goede zorgmedewerkers vinden vroeg ook dit jaar onze aandacht. Want in een organisatie met bijna 16.000 medewerkers zijn er veel vacatures. Als grootste werkgever in de gehandicaptenzorg is ’s Heeren Loo een organisatie waar medewerkers alle ruimte krijgen voor hun talenten en ontwikkeling.
Nieuwe manier van werven: werken vanuit je talent
Zomer 2023 startte 's Heeren Loo met een nieuwe manier van werven, want de huidige arbeidsmarkt vraagt om een creatieve én persoonlijke aanpak van werving. Werving met de focus op talent, in plaats van alleen op diploma's. Kandidaten laten alleen hun telefoonnummer en e-mailadres achter op onze website en wij nemen vervolgens contact op. Geen sollicitatiebrief en cv dus.
Begeleid op weg naar voldoende kennis
Dat wil niet zeggen dat we iedereen aannemen. Heeft een kandidaat wel de eigenschappen om van waarde te zijn voor de cliënt, maar nog niet de kennis en vaardigheden? Dan stippelen we de weg ernaartoe uit met een maatwerkroute. Soms is er een opleiding, relevante training, of één of meer certificaten nodig. Soms kan iemand gelijk aan de slag, bijvoorbeeld als begeleider in opleiding of als aspirant.
De medewerker krijgt binnen zijn team altijd begeleiding van bekwame collega’s.
Meedenken
“Voordat ’s Heeren Loo haar nieuwe wervingsstrategie lanceerde, stonden er soms wel 250 vacatures voor de primaire zorg op de website”, aldus recruiter Pamela de Man. “Lastig om daar de juiste uit te filteren. Mijn eerste vraag is vaak: ‘Hoe kan ik je helpen?’ Want ik merk dat kandidaten het fijn vinden als we met hen meedenken. Door die vraag geef ik de kandidaat ruimte om zelf aan te geven waar hij of zij blij van wordt, welke doelgroep bij hem of haar past en welke begeleidingsstijl iemand heeft. Als recruiters matchen we de kandidaat daarna met een geschikte vacature.”
Flexibel leren en ontwikkelen met maatwerkroutes
Voor veel mensen, waaronder jongeren met nog relatief weinig levens- en werkervaring en zij-instromers zonder enige ervaring of kennis van de gehandicaptenzorg, zijn de gewone diplomaroutes meestal de beste weg. Er zijn ook zij-instromers die al passende werkervaring of passende talenten hebben ontwikkeld. Zij kunnen flexibel leren via maatwerkroutes. Zo kunnen zij sneller bij ons aan de slag, terwijl de kwaliteit van zorg hoog blijft.
Allereerst gaan we met een kandidaat in gesprek over wat diegene al meebrengt en wat iemand zelf nog zou willen leren. Om dat in kaart te brengen gebruiken we tools zoals game based assessments, persoonlijkheidstests, 360 graden feedback en criteriumgerichte interviews. Daaruit volgt een advies over de best passende ontwikkelroute om aan de slag te kunnen.
Enkele voorbeelden
Mbo-opleiding Sport en bewegen
Iemand met een afgeronde mbo-opleiding Sport en bewegen heeft al veel activiteitenplannen geschreven en soms stagegelopen in de gehandicaptenzorg. Deze opleiding heeft veel overlappende werkprocessen met maatschappelijke zorg. Een mooie uitgangssituatie voor werken bij ’s Heeren Loo. Samen met de kandidaat bekijken we welke kennis en kunde nog nodig is en welke maatwerkroute daar het beste bij past.
Justitie
Sollicitanten die eerder voor Justitie met mensen met een licht verstandelijke beperking werkten, hebben meestal een opleiding op mbo 2, 3 of 4 niveau. In een assessment achterhalen wij welke talenten zij van nature hebben en of die passen bij het werken in de verstandelijke gehandicaptenzorg. Zo ja, dan is het behalen van 1 of 2 mbo-certificaten en het volgen van een van onze interne leerlijnen vaak voldoende om met een goede basis bij ons aan de slag te kunnen.
Hbo-opleiding
Soms willen hbo’ers bijvoorbeeld na een studie en werkervaring in de fysiotherapie in een organisatie met meer maatschappelijk belang werken. Bij cliënten met een ernstige meervoudige beperking is het bijvoorbeeld handig dat een fysiotherapeut al veel weet over het menselijk lichaam. Opleidingen als creatieve of muziektherapie bieden weer andere aanknopingspunten. Samen bekijken we hoe zij hun ervaring en talenten het beste kunnen aanvullen om bij te dragen aan een mooi leven voor cliënten bij ’s Heeren Loo.
Lees meer over werken en leren bij ’s Heeren Loo.
Indrukwekkende aflevering van Five Days Inside in Thedingsweert
Five Days Inside gaf in oktober een inkijkje in een woning op woonzorgpark Thedingsweert. Daar wonen mensen met een verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. Met structuur, duidelijkheid, vaste begeleiders en de juiste behandeling en methodieken, worden de bewoners geholpen om spanningen beter te kunnen controleren en kleine stapjes vooruit te zetten.
De heftige situaties in de zorginstelling maken veel indruk op presentatrice Geraldine Kemper.
Met name de snelheid waarmee een gemoedelijke sfeer kan omslaan naar een crisissituatie. Ze ervaart hoe begeleiders dan snel en adequaat ingrijpen en de rust weer terugbrengen. Geraldine: “Wat me vooral bijblijft is de puurheid van de bewoners en het mooie, maar moeilijke werk van de zorgprofessionals. Daar heb ik ongelofelijk veel respect voor.”
De uitzending is terug te kijken op Videoland.
Meer recht aan impact cliëntzorg op werk met nieuwe functie-indeling
Om een betere koppeling te maken tussen het werk dat iemand doet en de functiebeschrijving, heeft ’s Heeren Loo beleid gemaakt waarmee teams kunnen worden ingedeeld naar intensiteit van zorg. De manager zorg, de gedragswetenschapper en de persoonlijk begeleider bepalen per locatie welke impact de cliëntzorg op het werk heeft. Dit gebeurt aan de hand van variabelen als:
- problematiek
- zorg/begeleidingsbehoefte van de cliënt
- daginvulling
- perspectief: behoudvaardigheden, groei of ontwikkeling
- contextgevoeligheid en mate van stresshantering
- behoefte aan inter-/multidisciplinaire afstemming in zorg/begeleiding/ behandeling
- meedoen in de samenleving
- contact en communicatie
- autonomie en eigen regie.
Op basis daarvan wordt gekeken welke mix van kwaliteiten en functieprofielen nodig is op die locatie om goed invulling te geven aan de zorgbehoefte van de cliënten.
Recht doen aan kwaliteiten medewerkers
Om meer recht te doen aan de kwaliteiten van medewerkers, heeft ’s Heeren Loo haar functiebeschrijving in het primair proces geactualiseerd. Hierin staat nu bijvoorbeeld geen diploma-eis meer, maar een werk- en denkniveau. Hóe iemand aantoont vakbekwaam te zijn, wordt meer flexibel. Dit kun je aantonen door een diploma, maar óók door werkervaring of aanvullende certificaten. Maar dát iemand vakbekwaam moet zijn, is geen discussie.
Teamcoaching: voor elke vraag een passende werkvorm
Na de intensieve coronaperiode vond manager zorg Helma Wiersema – Ritzema dat 4 van haar 5 teams voor meer verbinding en een betere samenwerking wel een extra steuntje in de rug konden gebruiken. Daarvoor schakelde zij teamcoach Arnoud Deyll in. Ieder team kreeg 3 bijeenkomsten van elk 6-7 uur.
Helma: “Vooraf hebben een persoonlijk begeleider en ik met Arnoud besproken wat er speelde in de teams en wat zij nodig hadden. Elk team is met zijn eigen uitdaging aan de slag gegaan. Zo stelde het ene team een gezamenlijke visie vast, is een ander met transactionele analyse en feedback bezig geweest en praatte weer een ander juist meer over wie ze zijn als team en in welke fase ze zitten en hoe ze daarin kunnen doorgroeien. De overlap zat hem in bespreken wie welke rol heeft in het team en of we een rol missen. Zelf was ik ook bij de sessies en deed mee met de opdrachten.”
Diepgang en veiligheid
Persoonlijk begeleider Marianne Venema was bij de voorbespreking: “Arnoud vroeg goed door over wat er speelde binnen het team en wat we wilden bereiken
En doordat hij voor elke vraag wel een passende werkvorm had en zorgde voor veiligheid, bereikten we de diepgang die nodig was om onze doelen te behalen.”
Het heeft de teams goed gedaan
“Het heeft de teams goed gedaan dat er in hen geïnvesteerd is”, vervolgt Helma. “De sfeer is beter, er is meer richting, verbinding en onderling begrip en de teams zijn sterker geworden. Soms waren de teamleden het echt niet met elkaar eens. Juist dan is het goed om die dagen met elkaar te zitten en dingen naar elkaar uit te spreken.” Marianne beaamt dit: “Sinds we elkaar feedback gegeven hebben tijdens de coaching, doen we dat nu veel makkelijker en wijzen we elkaar erop om met in plaats van over elkaar te praten. Ook heeft iedereen kunnen vertellen wat hij of zij lastig vindt, daardoor is ruimte en begrip ontstaan. Het was fijn om daar tijd voor te hebben.”
Leren in de praktijk stimuleren
Iedereen leert altijd, van en met elkaar. Met collega’s, cliënten en hun netwerk. Het uitgangspunt is dat écht leren gebeurt in de dagelijkse praktijk van het werk. Bij ’s Heeren Loo gaan we uit van het 70-20-10 model, waarin mensen het beste leren en ontwikkelen door een combinatie van drie soorten ervaringen:
- ervaringen in de werkomgeving (70%)
- interactie met anderen (20%)
- formele training en educatie (10%).
Daarom stimuleren we leren in de praktijk voor zowel nieuwe als bestaande medewerkers.
Leeractiviteiten in 2023
Begeleiders in opleiding:
- 1565 begeleiders in opleiding via een volledige diplomaroute
- 385 begeleiders in opleiding via maatwerkroutes
- 750 gevulde stageplaatsen.
Daarnaast:
- volgden 150 managers zorg het 'Persoonlijk leiderschapstraject managers zorg'.
- volgden medewerkers ca. 8.800 trainingen en waren er zo’n 62.000 inschrijvingen voor e-learnings.
- is het aantal geannuleerde leeractiviteiten met meer dan de helft teruggedrongen.
- verdubbelde het aantal teamcoachingstrajecten t.o.v. 2022.
Medezeggenschap medewerkers nuttig en noodzakelijk
Participatie en verbinding
In 2023 heeft de centrale ondernemingsraad (COR) onverminderd ingezet op participatie van medewerkers in de besluitvorming. Tijdens een overleg met een delegatie van de COR in het Directie- en Bestuursoverleg (DBO) was de conclusie dat medewerkersparticipatie nuttig en noodzakelijk is, omdat dit tot betere én beter gedragen besluiten leidt.
Belangrijke thema’s:
Functiehuis
Na vaststelling van het Beleid Beoordeling Zorgintensiteit (BBZI) zijn in 2023 de functies in het primair proces vastgesteld. In september zijn medewerkers per brief geïnformeerd over in welke functie zij waren ingedeeld en de bijbehorende functiebeschrijving. Medewerkers kunnen bezwaar maken op inhoud en/of indeling binnen de daarvoor gestelde termijnen.
De werkgroep Functiehuis, met deelname van enkele COR-leden, blijft bestaan, zodat nauwe betrokkenheid van de COR gegarandeerd blijft.
Planningsbeleid
Een gezond rooster is een van pijlers van de belofte ‘Mooi Werk’. Daarvoor werd een hernieuwd planningsbeleid ter instemming aan de COR aangeboden.
De COR heeft niet ingestemd met dit beleid. Belangrijkste struikelblokken waren het ontbreken van garantie dat medewerkers inderdaad 100% inzet krijgen en de manier waarop medewerkers hun beschikbaarheid konden aangeven. De COR heeft geadviseerd eerst in enkele regio’s pilots te draaien en daarna aan de hand van de resultaten het planningsbeleid definitief vast te stellen. In 2024 blijft de COR hierbij betrokken. Deelname Managementdagen DBO
Op 23 november nam het dagelijks bestuur van de COR deel aan de tweede managementdag van het DBO. Samen met de raad van bestuur, de regio- en concerndirecteuren, veel managers zorg en (regionale) beleidsmedewerkers is gesproken over de thema’s “Ontwikkelen samenhangend zorgportfolio” en “Ont-Regel de zorg”.
Het DB van de COR kijkt terug op een informatieve en inspirerende dag, waarin vragen werden uitgediept zoals: “Waar zijn wij van?” en “Wat kunnen we doen om de regeldruk te verminderen (of liever: drastisch terug te brengen) in de zorg in het algemeen en bij ’s Heeren Loo in het bijzonder?”
Lees het jaarverslag 2023.